Nuo šiol mūsų klinikoje pacientai gali išsitirti, ar yra užsikrėtę hepatito C virusu.

Manoma, kad Lietuvoje šia liga serga 2 iš 100 gyventojų, kurie apie tai nežino ir hepatito C virusą gali platinti kitiems. Pasak klinikos vadovės Vaidos Rabcevičienės, tikimasi, kad nemokamas pacientų ištyrimas reikšmingai prisidės prie sėkmingo ligos valdymo.

„Hepatitas C – ūmi arba lėtinė kepenų infekcija, ilgą laiką nepasireiškianti išskirtiniais simptomais, todėl dažnai nustatoma gana vėlyvoje stadijoje. Nors anksčiau lėtinis hepatitas C buvo laikomas sunkiai pagydoma liga, dabar pacientai Lietuvoje gali gauti efektyvų gydymą. Svarbiausia žmogui yra žinoti apie rizikos veiksnius ir nedelsiant pasitikrinti“, – sako V. Rabcevičienė, klinikoje pacientus konsultuojanti ir kaip šeimos gydytoja.

Hepatito C virusas visuomenėje plinta per užkrėstą kraują, todėl, pasak gyd. V. Rabcevičienės, yra išskiriamos tam tikros rizikos grupės. „Pasitikrinti dėl hepatito C ypatingai kviečiame žmones, kuriems iki 1993 m., kol nebuvo visuotinės patikros dėl hepatito C, atlikti kraujo ar jo produktų perpylimai, hemodializės, operacijos (pavyzdžiui, cezario pjūvis) sveikatos priežiūros įstaigose ar intervencijos odontologijos klinikose. Taip pat asmenis, kuriems yra padidėję kepenų fermentai“.

Kita rizikos grupė – įtariantys, kad tatuiruotė, manikiūras, pedikiūras ar auskarų vėrimas vyko su netinkamai sterilizuotais įrankiais ar adatomis. Klinikos vadovė, kalbėdama apie galimas rizikas užsikrėsti hepatito C virusu, priduria ir apie užsikrėtimo pavojų, naudojantis tuo pačiu dantų šepetėliu, skustuku ar kitomis higienos priemonėmis su užsikrėtusiu asmeniu.

„Buvo manyta, kad šia liga dažniau serga žmonės, vartojantys švirkščiamuosius narkotikus, sergantys ŽIV ar esantys įkalinimo įstaigose. Tačiau hepatito C virusu gali būti užsikrėtęs kiekvienas iš mūsų, nepriklausomai nuo socialinės ar ekonominės padėties. Būtent dėl to svarbu bent kartą gyvenime visiems pasitikrinti, o sužinojus teigiamą testo atsakymą – imtis veiksmų“, – pabrėžia gyd. V. Rabcevičienė.

Jeigu manote, kad turėjote riziką užsikrėsti hepatitu C, ar jei šia liga serga bei sirgo Jūsų šeimos narys, jaučiate nuolatinį silpnumą, nuovargį, kreipkitės į savo šeimos gydytoją, kuris Jums atliks antikūnų prieš hepatito C virusą tyrimą. Jeigu testo atsakymas bus teigiamas, toliau reikiamus tyrimus atliks gastroenterologas arba infekcinių ligų gydytojas, o prireikus – paskirs gydymą.

Pacientai dėl hepatito C viruso gali išsitirti abiejuose filialuose – Purėno g. 20 ir Pamario g. 1., Kaune.

Nemokami tyrimai atliekami visiems pilnamečiams ir mūsų klinikoje registruotiems pacientams. Susisiekite su mumis ir mes Jus užregistruosime.

Daugiau informacijos apie hepatitą C galite rasti – https://nugalekhepatitac.lt/

UAB „Sveikatos projektų“ informacija